Joomla 3.1 Template by iPage Coupon

SOMBORSKI DUGOKLJUNI LETAČ

 Ovo je stara rasa golubova koja se gaji već treći vek. Nastala je u Somboru, dugogodišnjim trudom somborskih golubara. Kroz Sombor, koji leži u Bačkoj, nedaleko od Dunava, prolazio je krak čuvenog puta svile, od Azije do Evrope. Tim putem su prolazili i mnogobrojni golubovi sa trgovačkim karavanima.

Sombor je bio pod turskom vlašću 150 godina i za to vreme je stizalo mnogo golubova, obzirom da su Turci veliki ljubitelji golubova. Turci se povlače iz Sombora 1687.godine. Pre povlačenja, izdali su naredbu, da im se svi golubovi moraju predati, pod pretnjom smrtne kazne. Somborski golubari su sakrili deo golubova u zemljane trapove i nastavili sa odgojem po odlasku Turaka. Turci su gajili uglavnom visokoletače i prevrtače, pa je taj tend nastavljen i kod starosedelaca. Zato danas, među domaćim rasama, najviše imamo letačkih rasa.

Opširnije...

Članci iz čaopisa

Ako niste u mogućnosti da vidite članak: Preuzmi

 

INDIJANER SA KAPOM

 Pretci današnjih Indijanera potiču sa Blikog Istoka, gde se,od davnina, uživalo kako u izgledu tako i u letu golubova. Tako je i predak Indijanera bio dobar letač i imao je kapu na glavi kao ukras, kao i većina golubova letača. Prve pretke Indijanera doneli su Mavari još u 8.veku iz Severne Afrike u Španiju. U 11.i 12.veku Krstaši takođe donose golubove sa Bliskog istoka u Evropu. Dolaskom Osmanlija u 15.veku u Evropu, mnogobrojnim karavanima stižu i golubovi u naredna 2-3 veka. Zatim morepolovci donose Indijanere u Veliku Britaniju u 16.veku. Eglezi daju najveći doprinos današnjem atraktivnom izgledu ove rase.

Opširnije...

Darvinov eksperiment

Charles Darwin (1809-1882) je u 19.stoleću istraživao život mnogih životinjskih vrsta, putujući po svetu u mnogobrojnim ekspedicijama. Kao rezultat njegovog naučnog rada godine 1859.objavio je kapitalno delo „O poreklu vrsta putem prirodnog odabira“. Darvin tvrdi da su se sva živa bića na zemlji razvila od nižih životnih oblika ka višem. Pre Darvina nije se znalo kako su nasta mnogobrojne rase domaćih golubova. Jedna od  predpostavki je bila da je predak domaćih golubova golub Pećinar – columba livia. U prirodi živi više vrsta divljih golubova ali se samo golub Pećinar može pripitomiti. Potomci dobijeni parenjem pećinara sa domaćim golubovima daju dalje potomke, što nije slučaj sa ostlim vrstama divljih golubova.

Opširnije...

RODOSLOVNO STABLO DOMAĆIH GOLUBOVA

     Temeljnija istraživanja porekla domaćih golubova vršena su tek u 19. veku. Mnogi autori postavljali su pitanje gde i kada je počelo pripitomljavanje i stvaranje domaćih rasa golubova? Jedino se znalo da su svi domaći golubovi nastali od goluba Pećinara a što je dokazao Charls Darwin polovinom 19. veka. Što se dublje ulazilo u istoriju, sve je teže bilo dobiti odgovor kada je počelo. Pojedin autori uspeli su sačiniti deo rodoslovnog stabla golubova ali bez najstarijeg korena.

Opširnije...

Još članaka...

ZANIMLJIVOSTI

  

N O V O S T I