Joomla 3.1 Template by iPage Coupon

INDIJANER SA KAPOM

 Pretci današnjih Indijanera potiču sa Blikog Istoka, gde se,od davnina, uživalo kako u izgledu tako i u letu golubova. Tako je i predak Indijanera bio dobar letač i imao je kapu na glavi kao ukras, kao i većina golubova letača. Prve pretke Indijanera doneli su Mavari još u 8.veku iz Severne Afrike u Španiju. U 11.i 12.veku Krstaši takođe donose golubove sa Bliskog istoka u Evropu. Dolaskom Osmanlija u 15.veku u Evropu, mnogobrojnim karavanima stižu i golubovi u naredna 2-3 veka. Zatim morepolovci donose Indijanere u Veliku Britaniju u 16.veku. Eglezi daju najveći doprinos današnjem atraktivnom izgledu ove rase.

 Na sačuvanim starim crtežima Indijanera iz toga doba vidimo da je imao kapu. Taj ukras na glavi sačuvao se sve do Drugog svetskog rata, do kada su Indijaneri najčešće imali slobodu leta, dobro leteli i imali dobru moć orijentacije. Od polovine 20.veka gaje se samo Indijaneri bez kape i to kao ukrasni golubovi.

Kada sam 1952 godine preuzeo jato Indijanera, od jenog starog odgajivača  u Somboru, među njima su bila dva goluba  sa kapom. Kasnije sam uspeo da tu odliku proširim na sve boje Indijanera. Rolf Pilen iz Nemače odneo je od mene 2000 godine dva para Indijanera sa kapom. Njihovi mladi su imali slobodu leta, pa ih je testirao, sa koje razdaljine mogu da se vrate kući. Pojedini primerci dolazili su sa razdaljine od 20 km! Iako njihovi pretci, dugo vremen, nisu imali slobodu leta, ipak su sačuvali iskonske letačke osobine.

 

 

 

ZANIMLJIVOSTI

  

N O V O S T I